Presentatie bij de lezing van Prof. dr. Bart De Moor, KU Leuven

Volgende PowerPoint presentatie is door alle UDL-leden te bekijken, te raadplegen, downloaden en eventueel uit te printen.
De spreker van de lezing geeft ons daartoe de toestemming.

Maandag 15 januari 2024
Prof. dr. Bart De Moor, KU Leuven
‘Eeuwenoud en toch springlevend:
Franco-Vlaamse polyfonie uit de 16de eeuw
en AI-technologie van nu’

In de 15de en 16de eeuw bloeiden de kunsten in Vlaanderen: de Vlaamse primitieven, de wandtapijten, de wand-brede Vlaamse retabels en de Franco-Vlaamse polyfonie. Deze laatste is misschien minst bekend, maar kreeg desalniettemin toch één van de zestig speciale ‘vensters’ in de Canon van Vlaanderen. Deze schitterende meer-stemmige muziek werd gecomponeerd en neergeschreven door honderden Vlaamse componisten, waarvan velen actief waren als dirigent aan de Europese hoven, o.a. ook in het Vaticaan.

Dit eeuwenoude culturele erfgoed wordt in stand gehouden en ontsloten door de Alamire Stichting, zowel met doorgedreven wetenschappelijk onderzoek (inventarisatie en digitalisatie van manuscripten en incunabelen, simulatie in reële tijd van de akoestiek van kathedralen, artificiële intelligentie voor de ontcijfering en identificatie van composities) en uitvoe-ringen (Passie van de Stemmen in Leuven, Laus Polyphoniae in Antwerpen,…), live en via opnames, van de Vlaamse polyfone meesterwerken door binnen- en buitenlandse ensembles.

We gaan dieper in op de geschiedenis van en het wetenschappelijk onderzoek naar de Vlaamse polyfonie, o.a. in de Geheime Archieven van het Vaticaan, maar ook in onze thuisbasis, de Abdij van Park in Heverlee, met het Alamire Digital Lab, de Library of Voices, en de Integrated Database for Early Music.