Lezingen 2023-2024

Lezingen – September, oktober, november en december 2023

Deze lezingen zijn enkel toegankelijk voor de leden met
lidkaart A.

Ze zijn inbegrepen in het lidmaatschap 2023-2024.

Maandag 25 september 2023
Dhr. Bernard Mazijn, UGent 
                                          

  ‘De wereldwijde oorlog om grondstoffen: een bedreiging voor een duurzame ontwikkeling van (onze) samenleving.’

Wetenschappelijke rapporten geven aan dat we de volgende 30 jaar minstens naar een verdubbeling gaan van het gebruik van grondstoffen. Grondstoffen nodig voor onze hoogtechnologische samenleving (hernieuw-bare energie, ICT, machines, medische uitrusting …). Los van ecologische en sociale problemen die gepaard gaan met de winning van grondstoffen, zorgen gebrekkige marktwerking en geopolitieke spanningen ervoor dat vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd. De schaarste leidt tot spanningen, tot een wereldwijde ‘oorlog’ om grondstoffen. Bernard Mazijn en anderen waarschuwen hier al 10 jaar voor. Pas de laatste paar jaar wordt het probleem van de megatrend ‘schaarste van grondstoffen’ hoger op de politieke agenda gezet van ons land en van de Europese Unie.

Maandag 2 oktober 2023
Prof. dr. Steven Van Hecke, KU Leuven

    ‘Quo Vadis Europa? Van vredesproject tot oorlog in Oekraïne’

De oorlog in Oekraïne verandert alles, zo wordt regelmatig beweerd. Maar klopt dit wel en wat betekent dit voor de EU? Is er werkelijk een nieuw tijdperk aangebroken in het Europese integratieproces? En welke impact heeft dit op de beleidsvoering van de EU? In deze lezing gaat professor Steven Van Hecke dieper in op de gevolgen van de Russische invasie voor de missie en de werking van de EU.’

Maandag 23 oktober 2023
Em. Prof. Marc Boogaerts, KU Leuven

   ‘Bloed. Van aderlating tot stamcel’

Niets fascineert de mens meer – en schrikt de mens tegelijkertijd meer af – dan bloed. Al van in de prehistorie en doorheen alle religies kennen we aan bloed een belangrijke symbolische, bijna goddelijke, kracht toe. Recente doorbraken in de medische wetenschappen lijken deze aloude mythische status van bloed als bron van leven, eigenheid en diversiteit te bevestigen.

In één druppel bloed zit dan ook het meest fantastische geschiedenisboek ooit geschreven. Bloed draagt een parfum van macht en lust en is door de eeuwen heen de katalysator geweest van beslissende historische wen- dingen. Het heeft de geschiedenis van de mensheid onomkeerbaar beïnvloed.

Deze lezing vertelt het ongemeen spannende verhaal van ons bloed en hoe dit rode goud al sinds mensenheugenis symbool staat voor de hoop op eeuwig en vooral gelukkig leven.

Maandag 20 november 2023
Em. Prof. Reginald Deschepper, VUB

‘Levensstijl als medicijn’

We leven gemiddeld langer dan ooit tevoren, maar helaas zijn er ook steeds meer mensen chronisch ziek. Diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, mentale problemen en andere stressgerelateerde aandoeningen bepalen in ons land het leven van honderdduizenden mensen. Gelukkig is er ook goed nieuws: onderzoek toont namelijk aan dat je zelf heel wat kunt doen om chronische ziektes te voorkomen, of – als je al chronisch ziek bent – je levenskwaliteit kunt verbeteren of de ziekte zelfs kunt ‘omkeren’.

Lifestyle Medicine is wereldwijd aan een opmars bezig. Het bekijkt gezondheid op de breedst mogelijk manier, en combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten gecombineerd met eeuwenoude traditionele wijsheden uit diverse culturen.

Steeds meer onderzoekers zijn ervan overtuigd dat we niet enkel moeten proberen om ziektes te genezen. We moeten vooral kijken naar de grondoorzaken van alle verouderingsziekten. De wetenschap kan met die benadering een grote stap vooruitzetten om ons zo langer gezond te houden.

Maandag 18 december 2023
Em. Prof. dr. Sabine Verhulst, UGent

 ‘Giacomo Casanova, de verleider van de Verlichting’

Zonder enige schroom boetseerde de Venetiaan Giacomo Casanova zijn leven tot een legende in zijn Histoire de ma vie. Als bij mirakel overleefden de 3700 eigenhandig geschreven pagina’s van het manuscript de grillen van de geschiedenis. De avonturier, wiskundeknobbel, spion, kabbalist en zakenman tartte graag het lot en moest vaak op de vlucht na de zoveelste schurkenstreek. Met zijn zintuigen als kompas zwierf hij zijn leven lang door Europa. Zijn encyclopedische kennis en markant conversatietalent openden steeds nieuwe deuren. Hij was een gevierde gast aan Europese hoven en kon rekenen op diverse netwerken, van Frankrijk tot Rusland, in steden als Parijs, Londen en Amsterdam. Zijn memoires brengen de 18de eeuw tot leven en geven een unieke inkijk in de belevenis van relaties en intimiteit. 

Lezingen – Januari, februari en maart 2024

Maandag 8 januari 2024

Prof. dr. Bruno De Wever, UGent

‘Viert België ooit zijn 200ste verjaardag?’

De actuele communautaire spanningen doen twijfels rijzen. Zijn de spanningen tussen de gemeenschappen in België echt onoverbrugbaar en waar komen ze vandaan? Hoe is een taalprobleem kunnen uitgroeien tot een communautair probleem dat het Belgisch staatsverband in zijn voegen doet kraken? Waar is het fout beginnen lopen? Konden er andere paden bewandeld worden? Waren de vroegere generaties politici creatiever in het bedenken van oplossingen? Of gaat het om een structurele fout in de Belgische constructie? Een historische analyse van de taalbreuklijn in België biedt een verhelderende blik en antwoorden op de gestelde vragen.

Maandag 15 januari 2024

Prof. dr. Bart De Moor, KU Leuven

‘Eeuwenoud en toch springlevend:
Franco-Vlaamse polyfonie uit de 16de eeuw

en AI-technologie van nu’

In de 15de en 16de eeuw bloeiden de kunsten in Vlaanderen: de Vlaamse primitieven, de wandtapijten, de wand-brede Vlaamse retabels en de Franco-Vlaamse polyfonie. Deze laatste is misschien minst bekend, maar kreeg desalniettemin toch één van de zestig speciale ‘vensters’ in de Canon van Vlaanderen. Deze schitterende meerstemmige muziek werd gecomponeerd en neergeschreven door honderden Vlaamse componisten, waarvan velen actief waren als dirigent aan de Europese hoven, o.a. ook in het Vaticaan.

Dit eeuwenoude culturele erfgoed wordt in stand gehouden en ontsloten door de Alamire Stichting, zowel met doorgedreven wetenschappelijk onderzoek (inventa-risatie en digitalisatie van manuscripten en incunabelen, simulatie in reële tijd van de akoestiek van kathedralen, artificiële intelligentie voor de ontcijfering en identificatie van composities) en uitvoeringen (Passie van de Stemmen in Leuven, Laus Polyphoniae in Antwerpen,…), live en via opnames, van de Vlaamse polyfone meesterwerken door binnen- en buitenlandse ensembles.

Maandag 29 januari 2024

Dhr. Ronny Anica, Master klinische scheikunde                                  

 ‘Geneesmiddelen, van idee tot realiteit’

Geneesmiddelen komen vaak negatief in de pers, de farmaceutische industrie nog veel meer. Maar hoeveel mensen weten echt wat er nodig is aan kapitaal, kennis, lef, geluk en doorzettingsvermogen vooraleer een idee ooit als geneesmiddel op de markt zal komen? Wat is een placebo? Wat is een generisch geneesmiddel?…..

Maandag 26 februari 2024

Prof. dr. Ria Laenen, KU Leuven

 ‘De oorlog in Oekraïne: een nieuw kantelpunt op het Europese continent’

De lezing bestaat uit 3 delen. Vertrekkend vanuit de huidige stand van zaken in de oorlog, kijken we eerst terug met de vraag hoe we in deze situatie zijn terecht gekomen. De grote lijnen van het verloop van de relaties tussen Rusland en het Westen/Oekraïne sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie worden geschetst en ook de belangrijkste fases in de oorlog zelf worden kort toegelicht.

Vervolgens proberen we een antwoord te formuleren op de vraag waarom men in het Kremlin uitgerekend Oekraïne viseert en kijken we ook naar de bredere geopolitieke betekenis van deze oorlog.

Om dan in het laatste deel vooruit te blikken: wat zijn de voornaamste uitdagingen voor Oekraïne, voor de Europese Unie en last but not least, wat met Rusland?

Maandag 18 maart 2024
Dhr. Thomas De Graeve, Journalist VRT

‘Breaking:
De ziel van Amerika. Presidentsverkiezingen in de verdeelde Verenigde Staten.’

Meer dan twee jaar nadat Donald Trump met veel tegenzin het Witte Huis verliet, en Joe Biden er zijn intrek nam, lijkt het erop dat de twee opnieuw tegenover elkaar zullen komen te staan. Een sequel die bijna geen enkele Amerikaan wil.

Maar wat willen de Amerikanen dan wel? Wat voor land moet Amerika zijn? Het is een vraag die de Amerikanen zelf niet eens meer lijken te kunnen beantwoorden. Of ze kunnen het er toch niet over eens worden.
Amerikanen botsen met elkaar over de kwestie wat Amerika was, is en zou moeten zijn. Feiten worden vertroebeld door leugens, waanbeelden en pure afkeer van andersdenkenden. Dat alles wordt nog eens uitgebuit en versterkt door media en politici.

Het machtigste land ter wereld heeft zich de afgelopen jaren erg kwetsbaar getoond. De Verenigde Staten zijn verdeeld. De democratie wankelt, en kan nog steeds vallen.
 Thomas De Graeve gidst u door de Grand Canyon die op dit moment door de Amerikaanse samenleving loopt, aan de hand van verhalen die hij er de afgelopen jaren als verslaggever registreerde.

Waar?
Beurs-, Meeting- en Congrescentrum Brugge,
Beursplein 1, 8000 Brugge.

Begin?
Stipt om 14.30 uur. Deuren open om 13.45 uur.

Parking?
De dichtstbijzijnde parkeergarage: ‘t Zand.

De parking onder het BMCC is niet toegankelijk.