Daguitstappen 2023-2024

1. 25 april 2024 Op bezoek bij de Maneblussers: Mechelen (VOLZET 31-12-2023)
2. 16 mei 2024 Boulogne-sur-Mer (VOLZET 28-12-2023)
3. 31 mei 2024 Brussel: Museum van de Nationale bank en de Noordwijk (VOLZET 31-12-2023)

1. Op bezoek bij de Maneblussers: uitstap Mechelen (VOLZET 31-12-2023)

Mechelen behoeft eigenlijk geen introductie. Zowel op cultureel als culinair vlak slaagt de stad aan de Dijle erin je volledig te verwennen. De Maneblussers heten je welkom!
Na een vlotte busrit zal Pol jullie opwachten aan de bushalte van de Veemarkt in Mechelen. Na 75 jaar Bruggeling is hij nog geen volwaardige Maneblusser, maar hij doet zijn best.
We starten met een ontbijt en nadien is er de welkom in het Museum Hof van Busleyden!
We treden binnen in dit prachtig renaissance stadspaleis
in Mechelen, destijds de hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. We stappen in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margaretha Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Hier ontmoetten ze elkaar om ideeën uit te wisselen en stil te staan bij een wereld in verandering tijdens de vijftiende en zestiende eeuw. Tijden waarin alles lijkt te veranderen en de mens centraal staat. Net als toen is dit huis vandaag opnieuw een plaats van ontmoeting en gesprekken, een broedplaats van ideeën en een verzamel-plek van kunst.
Het museum is nog maar recent vernieuwd en is echt een aanrader.


Om 12.30 uur nemen we een gezellig middagmaal met alles erop en eraan in het nabije restaurant van het Groot Seminarie: het ideale moment voor een plezante babbel.

In de namiddag opnieuw welkom in het machtig mooie Mechelen. We maken een stadswandeling met gidsen langs Bourgondische en hedendaagse toppers in de voetsporen van Margaretha. Ook de adembenemende Sint-Romboutskathedraal zal niet ontbreken, al was het maar voor een zitstonde en een schietgebedje.

Wanneer?  Donderdag  25 april 2024

Vertrek? Om 7.30 uur 
Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege),8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van € 96 op rekening van UDL-Brugge met vermelding:
MEC688      Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) …

Wie een museumpas heeft en de 13 euro/persoon wil terugbetaald worden na de daguitstap, moet bij de betaling ‘MUSEUMPAS’ vermelden.

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, ontbijt, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, voorgerecht, hoofdgerecht en koffie.
Houders van een museumpas krijgen 13 euro/persoon terugbetaald na de daguitstap.

Verantwoordelijk bestuurslid:
Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76,  daguitstappen@udlbrugge

2. Boulogne-sur-Mer (VOLZET 28-12-2023)

Boulogne-sur-Mer, één van de grootste vissershavens in Frankrijk, bestaat uit een historische bovenstad en een moderne benedenstad.

Kanunnik Jan Tilleman, kenner van Noord-Frankrijk, wordt onze gids en leidt ons rond in deze mooie historische stad.

Boulogne-sur-Mer is zeer vroeg ontstaan. Er was hier een Romeinse vestiging. Caesar liet er scheepswerven bouwen en vertrok van hieruit naar Britannia. Op de Romeinse muren werden in de 13de  eeuw de huidige vestingen gebouwd. Ze vormen een rechthoek van 321 m op 400 m; er zijn vier poorten. Het kasteel van de graven van Boulogne dateert eveneens uit de 13de  eeuw. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, met de 101m hoge koepel, is gebouwd in het begin van de 19de  eeuw op de plaats van de vorige kathedraal. Hier bevindt zich het houten mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Boulogne.
Op de ‘Place Godefroi de Bouillon’ kunnen we het belfort van de 12de  eeuw en het stadhuis van de 19de  eeuw bewonderen. In de buurt zien we het justitiepaleis, gebouwd door Napoleon.

Rond 12.30 uur kunnen we in de omgeving van de basiliek genieten van een lekker middagmaal en nemen we de tijd voor een gezellige babbel.

In de benedenstad bevindt zich in een hedendaags gebouw aan de zeedijk het bekende Nausicaä, het grootste aquarium van Europa. We ontdekken er onder begeleiding van twee gidsen de geheimen van de zee en de rijkdom van de oceanen. Het complex gebruikt alle moderne technologieën om de bezoekers te sensibiliseren voor een gezond beheer van de zeeën en de oceanen. Lichtgevende inktvissen, fascinerende kwallen, krabben, garnalen, zeeschildpadden, zeeleeuwen, zandhaaien, roggen,… zijn er steeds op de afspraak.

Wanneer?  Donderdag 16 mei 2024.

Vertrek? Om 7.30 uur aan Randparking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege), Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.15 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 98 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
BOU689     Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) … 

Inbegrepen in de prijs: busreis, koffie met croissant, alle bezoeken en gidsen, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, drank aan tafel en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: 
Lut Stevens, tel 0499 99 89 34 daguitstappen@udlbrugge.be

3. Brussel: Museum van de Nationale bank en de Noordwijk (VOLZET 31-12-2023)

Een daguitstap naar Brussel, de hoofdstad, is om naar uit te kijken.
We starten aan het Noordstation.

In de jaren 1960 zaten twee mannen, een politicus en een zakenman, te dromen van een supermodern zaken-centrum dat van Brussel een wereldstad moest maken: Paul Vanden Boeynants en Charlie De Pauw. Het Manhattanplan was geboren. Het plan hield in dat binnen het ‘quartier nord’ 80 torens zouden worden gebouwd en dat daarvoor een hele wijk moest worden afgebroken.

We horen tijdens de wandeling hoe ze dat hebben opgevat en zullen zien wat het geworden is. De gidsen zullen ons leren dat de geschiedenis anders is verlopen. Een boeiend verhaal.

Omstreeks 12.30 uur nemen we in de omgeving van de Begijnhofwijk het middagmaal in een gezellig restaurant: het ideale moment voor een plezante babbel.

In de namiddag bezoeken we het museum van de Nationale Bank van België. Het in 1872 ontworpen gebouw is een architecturale parel, werd tussen 2010 en 2018 volledig en zorgvuldig gerestaureerd en is een ware streling voor het oog.

Het museum vertelt zowel de geschiedenis van het geld (van het oude Mesopotamië tot nu) en de rol en de functies van de Nationale Bank. Er zijn prachtige tekeningen en aquarellen van kustenaars die de opdracht kregen ontwerpen van bankbiljetten te maken.

Heb je een museumpas? Dan ontvang je een verrassing aan het onthaal van het museum.

Wanneer?  Donderdag 30 mei 2024.

Vertrek? Om 7.30 uur.
Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van € 92 op rekening van UDL-Brugge met vermelding:

BRS690       Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) … 

Wie een museumpas heeft ontvangt een verrassing aan het onthaal van het museum.

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, ontbijt, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, voorgerecht, hoofdgerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid:
Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76, daguitstappen@udlbrugge.be