Vrijdag 14 maart 2025
1. Mozart, de vrijmetselaar
Dr. David Vergauwen
Mozart was vrijmetselaar. Dat schijnt niet alleen zijn persoonlijke levenswandel te hebben gekleurd in de laatste zes jaar van zijn leven, maar ook de manier waarop hij naar de wereld keek. De Weense vrijmetselarij was in die tijd een culturele kracht en de mannen die erin actief waren speelden een duidelijke rol in de manier waarop Weense Verlichting door keizer Joseph II in de praktijk werd gebracht. Mozart was daarin geen uitzondering.
Wat betekende het vrijmetselaar-zijn voor Mozart? Wat was zijn kijk op de wereld en hoe verschilde die van anderen? En vooral: is dit te zien en te horen in zijn werk?
In deze voordracht gaan we in op de maçonnieke muziek van Mozart met als centraal ankerpunt zijn magistrale opera ‘De Toverfluit’.
Vrijdag 21 maart 2025
2. Stravinsky & Varèse: orkestmuziek op steroïden
Dhr. Klaas Coulembier
De première van Igor Stravinsky’s Le Sacre du Printemps (1913) veroorzaakte rellen in Parijs. Ook Edgard Varèses Ameriques (1921/1927) werd op tumultueuze wijze
onthaald door het toenmalige publiek. Hoe komt het dat deze muziek zulke hevige reacties uitlokte? Wat leerden beide componisten van elkaar? En hoe inspireerde hun muziek andere componisten in de 20ste eeuw? Tijdens deze lezing ontleden we de belangrijkste kenmerken van twee iconische meesterwerken uit de vroege 20ste eeuw. Met tal van luistervoorbeelden en illustraties beleeft u de uitvoering van beide werken in Concertgebouw Brugge ongetwijfeld op een andere manier.
+ CONCERT (VOLZET)
Met mogelijkheid tot een concert op 21 maart 2025. Enkel wie ingeschreven is voor de cursus krijgt een mail met kans tot intekenen hiervoor. De prijs is nog niet gekend.
Vrijdag 28 maart 2025
3. De klaviermuziek van Bach
Dhr. Hendrik Vanden Abeele
In de werkenlijst van Johann Sebastian Bach valt de grote hoeveelheid klaviermuziek op. Strikt genomen hebben we het dan over muziek voor klavecimbel, al is sommige muziek voor klavichord of zelfs orgel bedoeld. Ook wordt veel van zijn muziek uiteraard gewoon op piano gespeeld. De lijst bevat onder meer ‘inventionen’ en ‘sinfonien’, Franse en Engelse suites, partita’s en toccata’s. Daarnaast kan je niet om het beroemde ‘Welgetemperd Klavier’ heen. En de ‘Goldbergvariaties’ zetten de kers op de taart.
Hendrik Vanden Abeele biedt een helder overzicht van de klaviermuziek van Bach. De officiële catalogus van Bachs werken (‘BWV’) vormt hierbij een goed startpunt. Niet álles van de Duitse grootmeester wordt besproken, maar aan de hand van verschillende topstukken ontwikkel je op een paar uur tijd een grondiger kennis van Bachs oeuvre voor tien vingers.
Vrijdag 4 april 2025
4. Drie Vrouwen
Mevr. Pauline Lebbe
Eva, Maria en Irène: drie vrouwen, geboren in de tweede helft van de negentiende eeuw, de eerste in Brussel, de tweede in Antwerpen en de laatste in Gent. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze thuis muziek leerden spelen, van hun ouders of van privéleraars, dat ze maat-schappelijk carrière maakten door gunstig te trouwen of uitstekend te netwerken, en dat ze, in de private sfeer van het salon en de huiskamer, zich ontwikkelden tot steengoede componistes. Ze hadden alle drie moeite om ook in de openbaarheid door te stoten, en hun muzikale nalatenschap verdween dan ook in de vergetelheid. Pauline vertelt het verhaal van Eva Dell’Acqua (1856-1930), Maria Matthijssens (1861-1916) en Irène Fuerison (1875-1931), met woord, klank en beeld.
Sopraan Pauline Lebbe is verbonden aan het conservatorium van Antwerpen als coördinator van de onderzoeksgroep Labo XIX&XX. Daar exploreert ze de oeverloze wereld van de mélodie in de belle époque en de eerste decennia van de twintigste eeuw; een rijke mozaïek van romantisme, modernisme, impressionisme, expressionisme, futurisme en avant-garde. Daarnaast is Pauline ook uitvoerend zangeres. Haar praktijk omvat, naast het liedrepertoire, ook oratorium en muziektheater.
WIJZIGING PROGRAMMA: De lezing van mevr. Sylvia Brouckaert
op 4 april 2025 wordt vervangen door de lezing
‘Drie vrouwen’ van mevr. Pauline Lebbe.
Wanneer? Vrijdagen 14 – 21 – 28 maart en 4 april 2025
Begin? Telkens om 14.30 uur.
Waar? Aula Grootseminarie
Potterierei 72, 8000 Brugge. Bereikbaar met stadsbus 2. Ruime parkeermogelijkheid.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 42 (koffie of thee inbegrepen) op de bankrekening van UDL-Brugge, met vermelding:
CMG697 Lid(nr.) … (Naam en voornaam) …
Verantwoordelijk bestuurslid: Karla Lieve Savat, tel. 0479 23 54 44