Lezingen – September, oktober, november en december 2024
Deze lezingen zijn enkel toegankelijk voor de leden met lidkaart A.
Ze zijn inbegrepen in het lidmaatschap 2024-2025.
Maandag 23 september 2024
Mevr. Nancy Vermeulen
‘Iedereen ruimtevaarder’
Tijdens deze lezing verruimt ruimte-expert en astronautentrainer Nancy Vermeulen je blik op de wereld, de ruimte en de economie. Wat kunnen we leren van bemande reizen naar andere planeten? Welke obstakels moet men hiervoor nog overwinnen? Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart eruit en wat zal de invloed zijn op onze leefwereld?
Maandag 14 oktober 2024
Prof. dr. Kristof De Witte, KU Leuven
‘De perfecte storm in het onderwijs’
De voorbije jaren ging ons onderwijs door heftig weer. Tijdens deze lezing gaat professor onderwijseconomie Kristof De Witte (KU Leuven) in op enkele pijnpunten van ons onderwijs. Hij bespreekt onder andere de trends in leerprestaties, de COVID-19 crisis, het lerarentekort, de ongelijkheid in het onderwijs, en het mentaal welzijn van leerlingen. Vervolgens wordt stilgestaan bij enkele bakens om ons door het heftig weer te gidsen, en concrete oplossingen om scholen te versterken in hun opdracht.
Maandag 21 oktober 2024
Prof. dr. Ellen Desmet, UGent
‘Migratierecht. Tussen mens en staat’
Waarom hebben sommige mensen een visum nodig om naar België te komen en anderen niet? Waarom verlopen verblijfsprocedures voor de ene veel moeilijker dan voor de andere?
Migratierecht is complex en technisch, zelfs voor juristen. Ellen Desmet neemt je mee in het labyrint van het migratierecht aan de hand van negen verhalen. Ze sprak hiervoor met negen personen uit verschillende hoeken van de wereld, die om uiteenlopende redenen naar België kwamen: voor het werk, voor de liefde, op de vlucht … Je komt meer te weten over de procedures die ze volgden, wat vlot liep en op welke hindernissen ze stootten. Hoe krijg je een verblijfsvergunning in België, en wat doet dat met een mens?
Maandag 4 november 2024
Prof. dr. Koenraad Jonckheere, UGent
‘Another history of art’
Kunst is zoveel meer dan een esthetische ervaring of een intrigerend concept. Kunst is de blauwdruk van een tijdperk, de drager van ongrijpbare betekenis. In deze lezing schetst Koenraad Jonckheere het verhaal van de beeldende kunsten in West-Europa van de oudheid tot het modernisme. Anders dan gebruikelijk ligt de nadruk daarbij niet zozeer op een opeenvolging van markante figuren die de bakens van de westerse kunst hebben verzet, maar op een complex samenspel van menselijk vernuft en verbeelding en van snel veranderende historische omstandigheden.
Maandag 18 november 2024
Prof. dr. Freek Van de Velde, KU Leuven
‘Weerspiegelt de taal de samenleving?’
Een veelgehoorde gedachte is dat taal een archief is van de cultuur: in het Nederlands idioom zit iets van de Nederlandse cultuur vervat, in het Russisch komt de Slavische ziel tot uiting, nuances in de Griekse grammatica uit de tijd van Plato weerspiegelen de filosofische aanleg van de Grieken. In deze lezing gaat Freek Van de Velde in op de vraag waar de grens ligt tussen harde feiten en romantische fictie. Laat de taal van matrozen op de lange omvaart, hoogopgeleide vrouwen, Aalstenaars, of jagers-verzamelaars sporen zien van hun cultuur? Verraadt de taal die je spreekt iets over je achtergrond? Of kleurt die je waarneming van de realiteit?
Maandag 2 december 2024
Em. Prof. J. Paul Van Bendegem,VUB
‘Humor: wat, waarom en hoe valt er te lachen?’
De lezing heeft als voornaamste bedoeling een verkenning te presenteren van wat humor is, welke verschillende vormen van humor er bestaan, wat de effecten zijn van humor op mensen (maar ook bij chimpansees en bonobo’s), welke betekenissen de lach kan hebben en, als sluitstuk, het filosofisch meest uitdagende onderwerp: waar liggen de grenzen van de humor, aangenomen uiteraard dat er zulke grenzen zijn? Zoals men van een filosoof mag verwachten zal het onderwerp na de lezing veel complexer geworden zijn dan ervoor!
Waar?
Beurs-, Meeting- en Congrescentrum Brugge (BMCC), Beursplein 1, 8000 Brugge.
Begin?
Stipt om 14.30 uur. Deuren open om 13.45 uur.
Parking?
De dichtstbijzijnde parkeergarage: ‘t Zand.
De parking onder het BMCC is niet toegankelijk.
Lezingen – Januari, februari en maart 2025
Maandag 6 januari 2025
Dhr. Geert Berings
‘Amandus en Eligius en de kerstening van Vlaanderen’
De spreker belicht de kerstening in Vlaanderen in de zevende eeuw, met een focus op Amandus en Eligius en hun pogingen om de heidense Franken te bekeren. Hij stelt kritische vragen over de historische gebeurtenissen en personages, en maakt gebruik van zowel geschreven bronnen als recente archeologische vondsten om een beeld te schetsen van deze periode.
Maandag 20 januari 2025
Prof. dr. Roosmarijn Vandenbroucke, UGent
‘De link tussen darmen en hersenen: meer
dan een buikgevoel’
Onze darmen zitten vol piepkleine bewoners: bacteriën. Deze zijn niet alleen van belang bij onze vertering, maar hebben ook een invloed op onze algemene gezondheid. Zo is er meer en meer bewijs dat verschillende hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson, gedeeltelijk hun oorsprong vinden in onze darmen. In ons lab bestuderen we hoe dit mogelijk is en vooral hoe dit voorkomen zou kunnen worden. Na deze presentatie zal je zeker geloven dat je steeds je buikgevoel moet volgen.
Maandag 10 februari 2025
Dhr. Dany Neudt
‘Helden van het verzet’
Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegden minstens 150.000 gewone landgenoten buitengewoon verzet tegen de nazistische bezetter. Ruim 15.000 onder hen lieten daarbij het leven. Vaak op een gruwelijke, barbaarse wijze. De overgrote meerderheid van deze verzetshelden zijn ondertussen al lang vergeten. Wie waren ze? Wat deden ze in het verzet? En waarom kozen ze voor dit levensgevaarlijk avontuur? Historicus Dany Neudt, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en oprichter van vzw Helden van het verzet, dompelt u onder in dit fascinerend hoofdstuk van onze geschiedenis.
Maandag 10 maart 2025
Prof. dr. Tessa Kerre, UGent
‘Immunotherapie voor kanker’
In 2013 werd immunotherapie voor kanker uitgeroepen door het tijdschrift Science tot doorbraak van het jaar. Sindsdien is de hype en de hoop rond deze nieuwe, baanbrekende kankerbehandeling alleen maar toegenomen. Het zijn natuurlijk vooral de succesverhalen die de pers halen. In deze voordracht zal prof dr Tessa Kerre, hoofd van de dienst hematologie van het UZ Gent, een genuanceerd verhaal brengen over immunotherapie. Wat is immunotherapie? Zijn er verschillende vormen? Voor welk type kankers kan deze therapie toegepast worden? En wat brengt de toekomst?
Maandag 31 maart 2025
Prof. dr. Maarten Larmuseau, U Leuven
‘De genetische revolutie in familiegeschiedenis’
Wat betekent biologische afstamming en genetische verwantschap voor de familiegeschiedenis? Hoe gaan we via DNA op zoek naar onze (verre) biologische voorouders? In zijn bevlogen stijl zal Prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven en UAntwerpen) tijdens deze lezing de allernieuwe inzichten in de genetische genealogie voorstellen.
Waar?
Beurs-, Meeting- en Congrescentrum Brugge (BMCC), Beursplein 1, 8000 Brugge.
Begin?
Stipt om 14.30 uur. Deuren open om 13.45 uur.
Parking?
De dichtstbijzijnde parkeergarage: ‘t Zand.
De parking onder het BMCC is niet toegankelijk.