Donderdag 21 november 2024
1. Schilders en hun huizen in het 15de-eeuwse Brugge
Dr. Jan Verheyen
Nieuw historisch onderzoek op basis van renteboeken bracht verschillende atelierlocaties van vijftiende-eeuwse Brugse schilders aan het licht. Vooral de locatie van Pieter Cristus’ huis vlakbij het Beursplein is een belangrijke ontdekking. Zo blijkt dat deze schilder, actief in Brugge na Jan van Eyck, tussen 1444 en 1475, niet alleen sociologisch maar ook geografisch dichtbij de Italiaanse handelaars in Brugge gepositioneerd was. In de lezing komt ook het recente kunsthistorisch onderzoek aan bod, zoals Pieter Cristus’ toepassing van het ‘Italiaanse’ centraal perspectief en de portretten van Pieter Adornes en Elisabeth Braderic.
Donderdag 28 november 2024
2. Ambachtelijke en industriële topografie van middeleeuws Brugge
Dr. Mathijs Speecke
In de geschiedenisboeken staat Brugge vooral bekend als een financieel centrum en een internationale handels-metropool. Minder bekend is dat de stad ook de thuis was van vele tienduizenden arbeiders die produceerden voor de lokale en internationale markt. Maar waar woonden zij precies, hoe kunnen we hun vestigingspatronen verklaren en hoe zagen hun woningen er precies uit? In deze lezing duikt dr. Speecke in de alledaagse leefwereld van handwerkslieden in de middeleeuwse stad.
Donderdag 5 december 2024
3. Breydel en de kronieken van Vlaanderen in de middeleeuwen
Dr. Lisa Demets
Geen middeleeuwse familie is zo alomtegenwoordig in ons collectieve geheugen als de familie Breydel. Er is het voetbalstadion, de ham en een telg pronkt zelfs stoer op een standbeeld op de Brugse Grote Markt. Of hun voorvader nu werkelijk een rol heeft gespeeld tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302 is nog steeds voer voor discussie, maar de Brugse Breydels verlieten het slagveld alvast symbolisch als winnaars. In deze lezing gaat
dr. Lisa Demets dieper in op hoe het verhaal van dé Jan Breydel op een grillige manier in de middeleeuwse kronieken tot stand is gekomen. Daarbij focust ze op hoe en waarom kronieken in de middeleeuwen geschreven en herschreven werden.
Donderdag 12 december 2024
4. Herontdekking van een architecturale parel in hartje Brugge
Dr. Noël Geirnaert
De bijzondere nalatenschap van de familie Adornes is nog steeds te bewonderen in Brugge. Het Adornesdomein – met herenhuis, godshuisjes en een prachtige tuin – is anno 2024 in privéhanden van afstammelingen van de stichters en herinnert ons aan hun adellijke levensstijl.
Ook de fascinerende Jeruzalemkapel, een replica van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, verleende de familie een bijzonder prestige met haar atypische architectuur en sterke symbolische kracht.
Wie waren de Adornes? Wanneer arriveerden ze vanuit Genua in Brugge en hoe slaagden ze erin zich op te werken tot een van de invloedrijkste families in de vijftiende eeuw en wat was de cultureleen godsdienstige rol van Alsem Adornes?
Wanneer? Donderdagen 21 – 28 november en 5 – 12 december 2024
Begin? Telkens om 14.30 uur.
Waar? Aula Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge. Bereikbaar met stadsbus 2. Ruime parkeermogelijkheid.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 40 (koffie of thee inbegrepen) op de bankrekening van UDL-Brugge, met vermelding:
CBV701 Lid(nr.) … (Naam en voornaam) …
Verantwoordelijk bestuurslid: Johan Bossier, tel. 0473 75 75 05