Kunstgeschiedenis 2024-2025 – 3, 10, 17 en 24 oktober 2024

De klassieke architectuurtaal doorheen de eeuwen

Onze lesgever Oliver Kik studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universiteit Utrecht. Hij is als kunsthistorisch onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium en doceert architectuurgeschiedenis aan de VUB.

Sinds de Klassieke oudheid hebben de drie zuilenordes de Europese architectuurgeschiedenis en onze gebouwde omgeving sterk vormgegeven. Of het nu gaat om het Brusselse Justitiepaleis, het Parthenon of het Witte Huis, de klassieke beeldtaal maakt deel uit van de Westerse architecturale identiteit.



Wanneer? 
Donderdagen 3 – 10 – 17 – 24 oktober 2024

Begin?         Om 14.30 uur.
Waar?          Aula Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge.
                   Bereikbaar met de stadsbus 2. Ruime parking.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 41 (inclusief koffie of thee)
op de bankrekening van UDL – Brugge, met vermelding:

CKG696    Lid(nr.) … (Naam en voornaam) …   

Verantwoordelijk bestuurslid: Hugo Brabant, tel.050 38 18 23

In 4 lessen zullen we nagaan wat het verschil is tussen deze stijlen, en hoe ze werden toegepast van de Klassieke Oudheid tot de 19de eeuw.

In de eerste les komt het ontstaan en definiëring van de klassieke ordes in het Oude Griekenland, en de vrije toepassing hiervan in het antieke Rome aan bod.

Bij de tweede les richten we onze blik op de herontdekking van deze beeldtaal tijdens de Renaissance in Italië. Architecten als Brunelleschi, Alberti, Raphael of Bramante gingen op zoek naar de regels van deze herontdekte beeldtaal en probeerden ze toe te passen binnen een maatschappelijke context.

In de derde les zitten we aan het einde van de 16de eeuw en treden we in het theatrale voetlicht van de Barok. We kijken hoe deze beeldtaal opnieuw geherdefinieerd werd door architecten als Bernini en Borromini.

In de vierde les duiken we in de tijd van de Verlichting in de 18de en 19de eeuw en de keuze voor een strakkere toepassing van de klassieke regels tijdens het Neo-classicisme in Europa.

Doorheen eeuwen van Europese architectuurgeschiedenis ontdekken we hoe er in verschillende periodes en historische context werd omgegaan met de klassieke ordes, en hoe ze telkens een andere invulling kregen, ingegeven door technische veranderingen, maatschappelijke stromingen, en de functie van architectuur.