Geschiedenis 2024-2025 – 20 februari en 6, 13 en 20 maart 2025

Rusland tegen het Westen, of omgekeerd?
Wat je moet weten van de Russische geschiedenis om het heden te begrijpen

Al eeuwenlang staat Rusland voor zowat alles wat Europa (ogenschijnlijk) niet is: barbaars, autocratisch, oriën-taals… Merkwaardig genoeg koesteren en cultiveren de Russen dezelfde mythe om hun eigengereide gedrag te rechtvaardigen. En deze paradox kleurt ook tal van andere mythes over Rusland: de ‘stichting’ van Rusland door de Noormannen, de Tataren die het land van de westerse cultuur hebben afgesneden, Ruslands zoektocht naar natuurlijke grenzen, de ‘slaafsheid’ van de Russische bevolking tegenover hun despotische leiders: tsaren, bolsjewieken en presidenten.

In deze cursus haalt Wim Coudenys de mythes van de Russische geschiedenis en hun betekenis voor het heden onder de loep en haalt daarbij een aantal hardnekkige ‘waarheden’ onderuit. Kortom: alles wat je moet weten van de Russische geschiedenis om de historische (on)zin van het Kremlin te begrijpen.


Wim Coudenys (°Brugge, 1966) doceert Russische en Europese geschiedenis aan de faculteit letteren van de KU Leuven. Zijn onderzoek focust op Belgisch-Russische relaties, de geschiedenis van de Russische emigratie, en Russische geschiedschrijving.

Hij is de auteur van Onedelachtbaren! Het weerspan-nige leven van Ivan Nazjivin, Rus, schrijver en emigrant (1999), Leven voor de tsaar. Russische ballingen, samenzweerders en collaborateurs in België (2004,
R. editie 2019), Het geheugen van Rusland. Een geschiedenis (2014), Voor Vorst, voor Vaderland en voor Recht. Kolonel Andrej Prezjbjano, een Rus aan het IJzerfront (2017). In 2021 schreef hij in opdracht van het In Flanders Fields Museum in Ieper Gevallen ver van het vaderland. Russische slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in België. Zijn huidig onderzoek draait rond de relaties tussen orthodoxen en katholieken in de Russische emigratie.


Wanneer?

Donderdagen 20 februari 6, 13 en 20 maart 2025

Begin?  Om 14.30 uur.

Waar?  Aula Grootseminarie,

           Potterierei 72, 8000 Brugge.
           Bereikbaar met stadsbus 2. Ruime parking.


Inschrijven?  Door overschrijving van € 43
(inclusief koffie of thee) op de bankrekening van

UDL-Brugge met vermelding:
CGE698   Lid(nr.) …      (Naam en voornaam) …

Verantwoordelijk bestuurslid:
                           Johan Bossier, tel.  0473 75 75 05