Cursus Geschiedenis 2, 16 februari – 9 en 23 maart 2023

POLEN: REBEL EN HELD IN EUROPA
10 januari 2023, cursus is reeds VOLGEBOEKT !

Polen is de Europese buur die je absoluut beter moet leren kennen.
Een regionale macht in wording, een economisch succesverhaal, een culturele schatkamer. Polen is een land in razendsnelle verandering dat zelfbewust uit de dwangbuis van het verleden stapt. 

Vandaag kent iedereen het land als een opstandige leerling in de klas van de Europese Unie. Maar Polen maakt door en door deel uit van de Europese geschiedenis. Toen Polen via de Unie van Lublin één werd met Litouwen creëerde die Unie het grootste land dat Europa ooit heeft gezien: van de Baltische Zee tot de Zwarte Zee. 

In de twintigste eeuw viel Polen ten prooi aan de twee grootste politieke demonen ooit: eerst de nazi’s, dan de communisten. Maar door de heldhaftige actie van de vrije vakbond ‘Soldariteit’ herrees het onafhankelijke Polen als een feniks uit zijn as. Vandaag is Polen een volwassen democratie, ingebed in NAVO en EU. Al die boeiende verhalen, heel die turbulente geschiedenis, maar ook het spannende heden, dat alles gaan we verkennen in vier ontmoetingen onder de titel ‘Polen: rebel en held in Europa’.
In een eerste lezing geven we met zevenmijlslaarzen een overzicht van de Poolse geschiedenis en hoe die doorwerkt in het heden. Verwacht u aan verrassende verhalen en verbazende inzichten.
Tijdens de tweede bijeenkomst bekijken we meer gedetailleerd de Poolse geschiedenis van de kroning van Mieszko in 966 tot en met
Wereldoorlog 1.

De derde sessie is gewijd aan de Poolse geschiedenis van de twintigste eeuw, een tijd van diepe ellende en droefenis die aan het eind van de eeuw een triomfantelijke wending neemt.
In de vierde en laatste ontmoeting bekijken we het Polen van vandaag. De bittere politieke strijd, de houding tegenover de EU, de toestroom van vluchtelingen uit Oekraïene, dat alles komt aan bod. Ook geven we hier een inkijkje in de boeiende en bloeiende Poolse cultuur – wist je bijvoorbeeld dat geen enkel ander land ter wereld zoveel Nobelprijswinnaars Literatuur heeft als Polen?

Spreker tijdens deze lezingenreeks is Marc Peirs. Hij volgt als journalist Polen op de voet al sinds het jaar 2000. Sinds 2018 woont hij er permanent als correspondent voor VRT, Knack en De Tijd.

Wanneer? Donderdagen 2 – 16 februari en 2 – 23 maart 2023.

Begin?  Om 14.30 uur.
Waar?  Aula Grootseminarie, Potterierei 72, 8000 Brugge.
Bereikbaar met stadsbussen 4 en 14. Ruime parkeermogelijkheid.

Inschrijven? 
Door overschrijving van € 39 (inclusief koffie of thee) op de bankrekening van
UDL-Brugge met vermelding:
CGE666     Lid(nr.) …      (Naam en voornaam) …

Verantwoordelijk bestuurslid: Patrick Deruwe , tel. 050 38 44 60